Yaz aylarında çalışmayan ve sirkülasyon olmayan kalorifer tesisatında çamurlaşma, tortu tabakası oluşumu ve korozyon oluşumu daha hızlı olacaktır. Peteklerin temizleme işlemi yapıldığında, kalorifer tesisatında ve petek kanallarında oluşan pislikler petek temizleme makinesi ve kimyasalı ile çözülüp, çamurlaşmış paslı su tesisat dışına çıkarılmaktadır. Bu uygulama ile tesisatta dolaşımda olan su yenilenmekte, kombi arızalarının önüne geçilmekte ve ısınmada maksimum verim sağlanmaktadır.
Petek Temizlemenin nasıl yapılacağı aşama aşama aşağıda sıralanmıştır.
1. Kombi kapatılır.
2. Kombi su giriş vanaları kapatılır.
3. Tüm radyatörlerin giriş ve çıkış vanaları kapatılır.
4. Petek Temizleme Makinesi banyodaki havlupan ya da petek sökülerek onun yerine tesisata bağlanır.
5. Kombi kapatılıp makine bağlantıları yapıldıktan sonra bütün petekler açık bir şekilde 10 dakika makinanın çalıştırılması sağlanır.
6. Temiz su musluğu açılarak makinaya temiz su alınır, makinede temiz suyu tesisata basarak kaba pisliğin atılmasını sağlar. Tesisattaki kaba pislik ve çamurlaşma tamamen atılana kadar işleme devam edilir.
7. Tüm tesisattaki kaba pislik atıldıktan ve tesisat temiz suyla doldurulduktan sonra tahliye ve temiz su dolum hortumları sökülür.
8. Tesisattaki ve makine içerisindeki su 30-40 °C‘ye kadar ısıtılır.
9.Petek temizleme ilacı eklendikten sonra tesisattaki suyla karışması için bütün petekler açıkken 5-10 dk.makine çalıştırılarak sirkülasyon yapılır.
10. Kimyasal tesisata yayıldıktan ve suyun sıcaklığı ayarlandıktan sonra, tesisattaki bütün peteklerin vanaları kapatılır ve sadece tek bir peteğin vanaları açılarak temizlik işlemine başlanır.
11. Açık olan petek iyice temizlendikten sonrakapatılır ve bir sonraki petek açılarak sırasıyla bu şekilde devam edilir.
12. Tüm peteklerdeki temizlik işlemi tamamlandıktan sonra durulama işlemine geçilir. Durulama işlemine başlamadan petek temizleme makinesinin filtresi temizlenir, sisteme temiz su basılarak sistemdeki kimyasallı ve pis su atılır. Tesisatta, kireç, tortu, çözelti ve kirli ve kimyasallı su kalmayana dek durulama yapılır.
13. Tüm peteklerdeki temizlik işlemi tamamlandıktan sonra durulama işlemine geçilir. Durulama işlemine başlamadan petek temizleme makinesinin filtresi temizlenir, sisteme temiz su basılarak sistemdeki kimyasallı ve pis su atılır. Tesisatta, kireç, tortu, çözelti ve kirli ve kimyasallı su kalmayana dek durulama yapılır.
14.Kombi çalıştırıldıktan sonra bütün peteklerin havası alınır ve peteklerin ısınması kontrol edilir.
Kullandığımız kalorifer petekleri kullanıma bağlı olarak belli bir zaman sonra kirlenme yaşamaktadır. Bu kirlilik performansı ve verimi düşürücü etki yapar. Temizliği yapılmadığı zaman problemler yaşanabilmektedir. Kalorifer peteklerinin temizlenmesi ile ısınma maliyetleri ve hatta elektrik maliyetleri de azalacaktır. Kombi arızaları basit basit olmayacağı için uzun süre boyunca kullanmak mümkün ama kalorifer temizliği ortalama iki yılda bir temizlenmelidir. Kalorifer Petek Temizliği yapılırken petekler netlikle sökülmemelidir. Ayrıca peteklerin sökülmesine gerek de yoktur. Hem tesisatın temizliği hem de kalorifer Petek Temizliği yapılarak hoş bir yenileme prosedürü gerçekleştirilmiş olur. Firmamız kimyasal madde ve teknolojik donanımlı makinalar kullandığı için söküm yapılmadan güvenilir bir teknik kullanmaktayız. Sağlık açısından çoğu problem yaşanmaması için kalorifer peteklerinin temizlenmesi konusu ile ilgili biraz daha sağduyulu olmakta fayda vardır. Her işin önceliği sağlık ve güvenlik öğeleridır.